fbpx

Samlebåndet

Prøv kræfter med Samlebåndet

I udstillingen Samlebåndet kan du selv prøve kræfter med samlebåndsarbejdet. To hold af 4-5 deltagere dyster mod hinanden som Fabrik01 og Fabrik02 om at levere kuglelejer til “verdensmarkedet”. De hurtigste til at samle kuglelejerne vinder.

Du kan dermed på egen krop få en formnemmelse af, hvordan det er at arbejde ved samlebånd.

Det er muligt både at prøve Samlebåndet ved almindelige besøg, ligesom klasser kan booke skoleforløb, hvor man først introduceres for samlebåndsarbejdets historie og dernæst prøver at arbejde ved Samlebåndet.

Om samlebåndet
Samlebåndet er en af de vigtigste opfindelser i 1900-tallet. Inspirationen til samlebåndet stammer fra slagtehusene i Chicago. Slagtehusene var udstyret med skinner i løftet, der førte de døde dyr gennem hele slagteriget, så produktet kom direkte til arbejderne. I 1910 åbnede Henry Ford sin nye fabrik og gjorde samlebåndet verdensberømt. På Fords fabrik blev samlebåndet forbedret og spredtes til andre brancher. Samlebåndet gjorde varen billigere, mens man samtidig kunne betale højere løn til arbejderne. Den almene befolkning fik nu råd til ting, som tidligere var forbeholdt de rige; bilen Ford T er et eksempel her på. Før samlebåndet blev der lavet 14.000 Ford T biler om året og efter samlebåndet steg produktionen til 248.000 Ford T biler om året.